top of page
Foto van schrijverMyra Grünning

Interactieve zelfresonantie (IZR); de zin van het verlangen

Al jaren volg ik cursussen bij Interakt, Centrum voor meergenerationele psychotraumatologie in Tiel. Daar is de methode IZR ontwikkeld en ik ben er door gegrepen! Er waren een aantal momenten in mijn leven dat ik precies wist welke weg ik moest gaan en me bekwamen in deze methode was daar één van. Zonder twijfel.


IZR

Interactieve zelfresonantie (IZR) is een methode die gebaseerd is op de Identiteitsgeoriënteerde psychotraumatheorie en -therapie (IoPT) van Franz Ruppert. IZR levert jou bewuste en onbewuste informatie die kan laten zien waarom je doet wat je doet of waarom een bepaald verlangen nog niet gerealiseerd is.


Trauma

De theorie achter de methode gaat over trauma; over situaties in ons leven die zó stressvol waren dat we er op dat moment niet mee konden omgaan zonder onszelf psychisch af te splitsen. Dat zijn vaak situaties in onze vroege jeugd geweest. De split bevat een getraumatiseerd deel, een overlevingsdeel en een gezond deel.



Overleving herkennen

Om de stress, pijn, angst of verdriet maar niet te voelen, hebben we een overlevingsmechanisme ontwikkeld, dat uit alle macht zal proberen om de traumagevoelens te onderdrukken. Onze overleving zorgt er bv voor dat we heel druk worden op het moment dat we ons onzeker voelen, of heel lief en aardig doen als we bang zijn om afgewezen te worden door de ander.

IZR gaat om het ‘ontmaskeren’ van deze overlevingsmechanismen om de gevoelens die niet gevoeld mochten worden weer te voelen. Zodra wij de onderdrukte delen in onszelf herkennen, kunnen ze weer in ons geïntegreerd worden en kunnen we helen, één geheel met onszelf worden. Dan kunnen we gezonde keuzes voor onszelf gaan maken en makkelijker verbinding met anderen aangaan. Wie wil dat nou niet?


Werkwijze

De werkwijze van IZR begint met een verlangen van jou, geformuleerd in één zin. Dat kan een persoonlijk verlangen zijn, of iets dat met je werk of je gezondheid te maken heeft bv. De woorden uit die geformuleerde zin vertegenwoordigen namelijk delen van jouw binnenwereld. De woorden zijn als topjes van een ijsberg: het grootste deel van de specifieke betekenis die een woord voor jou heeft, bevindt zich onder het oppervlakte van het bewustzijn. Om die wereld te leren kennen, kun je de woorden gaan ‘opstellen’.

Tijdens een IZR-proces kies je resonantiefiguren voor de losse woorden uit de zin van je verlangen. Bij het werken in een groep zijn dat andere mensen, in een individuele setting is dat de begeleider óf voorwerpen in de ruimte. Degene die jouw woord op dat moment belichaamt, gaat resoneren op dat woord; dat betekent dat hij gaat bewegen, praten en vooral voelen wat er in hem opkomt. De resonantiepersonen of -voorwerpen kunnen met elkaar in interactie gaan, én met jou. Zo leer jij delen van jezelf kennen en kun jij ontdekken wat er niet gevoeld mocht worden. Je kunt ook delen van jezelf ontmoeten die zich met familieleden van jou hebben geïdentificeerd, of met hun overleefmechanismen. Als jouw vader het bijvoorbeeld belangrijk vond om altijd de lieve vrede te bewaren, kan het zijn dat jij daarvan hebt geleerd dat jouw gevoel er niet toe doet omdat bij het uitspreken daarvan er misschien wrijving ontstaat.

De eerste keren dat ik zo'n proces meemaakte, wist ik niet wat ik zag! Er komt soms informatie naar boven die resonanspersonen echt niet kunnen weten. Of die de 'opsteller' allang vergeten was. Het is ongelooflijk hoe krachtig de ervaringen in het proces kunnen zijn om te gaan leven zoals jij wilt.


Jij bent de deskundige

Kortom; jouw binnenwereld toont zich in dit resonantieproces en daar kunnen we dingen in lezen. Wat ontdek je over jezelf en wat betekent dat voor jou? Zegt het iets over waarom je verlangen nog niet vervuld is? In het proces is jouw autonomie het grootste goed. Ik doe niks wat jij niet wilt en ga niks voor jou oplossen. Jij bent de enige die alle kennis over jezelf hebt. Ik als begeleider kijk met je mee en help je de informatie te duiden.


Autonomie

Wat mij zo raakt in deze manier van werken is dat het op zo’n respectvolle manier autonomie aanspreekt. Daarnaast wordt de kracht van taal duidelijk: achter elk woord schuilt een wereld aan informatie over jou. De woorden houden je een spiegel voor en tonen jouw beperkingen én mogelijkheden. Doe je iets vanuit vrijheid of vanuit het vermijden van een bepaald gevoel? Door dit besef kan verandering optreden in de richting die voor jou betekenisvol is.


Het is een methode die de wereld een beetje beter maakt.

166 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page